Waar moet een goede kloofbijl aan voldoen?

Kloof jij regelmatig hout? Dan ben je in ieder geval lang niet de enige. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die hout kloven met als doel dit te gebruiken voor de kachel of bijvoorbeeld een vuurkorf in de tuin. Je kunt daarbij het beste gebruik maken van een speciaal daarvoor bedoelde kloofbijl. Deze zijn echter in heel veel varianten beschikbaar. Om een goede uit te kiezen, is het natuurlijk allereerst van belang om erachter te komen waar je op moet letten. Ofwel: waar moet een goede kloofbijl eigenlijk aan voldoen? Het wordt hieronder uiteen gezet!

De steel is belangrijk

Hoewel veel mensen vooral op de bijlkop zullen letten, is ook de steel van heel groot belang. Dat wordt namelijk nog wel eens onderschat. Vroeger werden de stelen van een bijl altijd van hout gemaakt. Sinds enkele jaren is echter bekend dat kunststof nog vele sterker is. Wanneer je een houten bijl gebruikt, kan deze bij een bepaalde spanning uiteindelijk breken. Dat is overigens bij vrijwel ieder materiaal zo. Bijna alles is namelijk breekbaar. Uit onderzoek blijkt echter dat kunststof veel later breekt dat hout. Kies daarom het liefst voor een kloofbijl met een kunststof steel. Een goede kloofbijl heeft bovendien een relatief lange steel. Daarmee kun je namelijk een grotere zwaai maken waardoor je de bijlkop met meer kracht in het hout terecht komt.

Zet alles op een rijtje

Overigens hangt het er ook maar net vanaf waar je de kloofbijl voor wil gaan gebruiken. Wanneer je kleine stukken hout wil kloven en zo klein mogelijk wil maken, voldoet ook een kleine kloofbijl en heb je geen bijl met een steel van een mater nodig. Wanneer je echter flinke stukken hout wil kloven, heb je weer wél een grotere bijl nodig. Bedenk jezelf dus vooraf altijd goed waar je een bijl voor nodig hebt en pas daar je wensen op aan.

Kwaliteit staal

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk hoe het gesteld is met de kwaliteit van het staal van de kloofbijl. Vraag hier altijd naar of zoek dit zelf uit. Wanneer je een kloofbijl aanschaft met een slechte kwaliteit staal zal deze snel slijten waarna je uiteraard niet meer het maximale uit de bij kunt halen. Dat is vanzelfsprekend zonde en juist daarom is het aan te raden om vooraf al te kijken naar welke soort staal er gebruikt is voor het vervaardigen van de bijlkop en van welke kwaliteit het is.

Handzaam en comfort

Tot slot telt ook nog wel mee hoe de bijl precies in de hand ligt. Wanneer je met grote regelmaat hout wil kloven, is het natuurlijk wel belangrijk dat de bijl handzaam is en dat je deze goed vast kunt houden. Dat zorg bijvoorbeeld voor meer grip waardoor het kloven van het hout weer stukken eenvoudiger gaat. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat telt. Daarnaast is namelijk ook de comfort van belang. Niemand wil immers na het hout hakken en kloven zij handen vol met blaren hebben staan. Let dan ook goed op de grip die je op de kloofbijl hebt wanneer je er één aanschaft.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *