Soorten bestuurbare auto’s

Er zijn veel diverse soorten bestuurbare auto’s of, zoals ze vaak genoemd worden, RC auto’s. RC staat daarbij voor Radio Controlled, in het Nederlands radiografisch bestuurd. De RC auto’s zijn op verschillende manieren in te delen om te beginnen met de afmetingen. Om aan te geven in welke verhoudingen de op afstand bestuurbare auto is weergegeven wordt een bepaalde schaal gebruikt. Dit loopt over het algemeen van 1 op 5 tot 1 op 32. Vaak is deze schaal uitgedrukt in een breuk zoals 1/10 of 1:24. Hoe groter het tweede getal, hoe kleiner de auto.

 

Auto’s op type motor

Behalve op de schaal kunnen RC auto’s ingedeeld worden op het type motor. Zo zien we bestuurbare auto’s met een elektromotor. Deze kunnen vervolgens weer verdeeld worden in brushed (met koolborstels) of brushless (zonder koolborstels). In een gespecialiseerde RC shop zullen ze haarfijn uit kunnen leggen wat het verschil is. Daarnaast zijn er RC auto’s met een benzinemotor. Deze verbrandingsmotor, vanaf 23cc, vraag om een grote auto. We zien ze dan ook in de schaal 1 op 5. Voor de meer ervaren coureurs zijn er RC auto’s met nitro motor in schalen tussen 1 op 7 en 1 op 10.

 

Offroad of Onroad

Vervolgens kunnen bestuurbare auto’s verdeeld worden in het terrein waar ze geschikt voor zijn. Zo zijn er Offroad RC auto’s en Onroad RC auto’s. De radiografisch bestuurbare auto’s die in de categorie Offroad vallen hebben geen glad wegdek nodig om uit de voeten te kunnen. Er zijn verschillende modellen die het goed doen op een losse ondergrond of in een ruig terrein. Andere modellen, pure racewagens die laag boven het wegdek blijven, hebben een min of meer vlakke ondergrond nodig. Deze Onroad RC auto’s presteren het best op een weg, parkeerterrein of circuit.

 

Auto’s op model

Bestuurbare auto’s zijn verkrijgbaar in de meest uitlopende modellen. Zo zijn er bekende verschijningsvormen zoals de Buggy en de Truck, elk met hun eigen eigenschappen. Een tussenvorm is de Truggy met het onderstel van de Buggy en de grote wielen van de Truck. Een extreem Offroad model is de Crawler en de overgang tussen Offroad en Onroad wordt gevormd door de Rally auto. De Touringcar is een pure wegrace auto. Een Drift RC Auto is ook een touringcar maar met de juiste specificaties om te kunnen driften. Afhankelijk van het gekozen terrein kun je dus een bepaald model RC auto kiezen.

 

Bestuurbare auto kiezen

Met de verschillende manieren van indelen van RC auto’s is het makkelijk om de gewenste bestuurbare auto te kiezen. Kies een bepaalde schaal, bijvoorbeeld 1 op 10. Kies vervolgens het type motor zoals Electro en het wegdek, neem Onroad. Daarna volgt de keuze in model, in dit geval Rally, Touringcar of Drift. Als we dan kiezen voor Drift RC auto’s zien we het assortiment dat precies aan onze eisen voldoet. Nu is het slechts een kwestie een bepaald merk en van persoonlijke smaak welke radiografisch op afstand bestuurbare auto je voorkeur heeft.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *